Z ogrci in mozolji se borijo tudi odrasli in ne samo najstniki

Akne, mozolji, ogrci, prekletstvo in nočna mora najstnikov. Toda, kaj če vam povem, da ni nujno, da izginejo skupaj z najstništvom. Marsikateri odrasli človek, se še celo pri svojih štiridesetih letih ukvarja s tem istim problemom. Če sem bolj konkretna, kar 30% odraslih žensk in 20% odraslih moških se spopada z aknami. Čas je, da se naučimo kaj akne, mozolji in ogrci sploh so, kakšne so razlike med njimi in kaj lahko naredimo, da se jih znebimo za vedno.

Začnimo najprej z opredelitvijo in razlikami. Ogrci so zamašene pore, ki jih najpogosteje vidimo na nosu. Črni so, ker je loj v pori ob stiku z zrakom oksidiral. Ogrci so normalni pojav in z njimi se najlažje spopademo z rednim čiščenjem kože in pilingom. Ogrce imamo torej vsi, le da so bolj opazni pri ljudeh s širšimi porami in bolj mastno kožo. Mozolj se razvije iz ogrca. Lojnica se zamaši in pojavi se vnetje- mozolj. In kaj so akne? Nič drugega kot hudo vneti mozolji. Poznamo več vrst aken, nekatere so povezane s hormoni in so značilne za najstnike, spet druge so posledica nepravilne nege in komedogenih sestavin v kozmetiki in tretje so posledica zunanjih dražljajev.

Najpogostejše akne odraslih ljudi so posledica nepravilne nege kože. Kar je pravzaprav odlična novica, saj se jih lahko zelo hitro tudi znebimo. Pri tem pa si zapomnite: v kozmetiki velja pravilo manj je več! Uporabljajte čimbolj nežne izdelke za nego svoje kože in ne bo vam žal.

Vsako jutro si obraz umijte z mlačno ali mrzlo vodo in nežnim čistilnim sredstvom, zvečer temeljito sperite vse sledi ličil. Ko boste imeli čist obraz, nanj nanesite tonik ali serum s salicilno kislino. Gre za čudovito sestavino, kemični piling, ki prodre v pore in raztopi sebum in odmrlo ter poroženelo kožo. Salicilna kislina je nežna in mnogo bolj primerna za kožo kot pa razni mehanski pilingi. Poleg tega deluje protivnetno, kar pomeni, da po pomirila rdečico in vnetje okoli mozolja.

Čez dan nato obvezno uporabite UV filtre, ker salicilna kislina stanjša kožo in jo naredi bolj občutljivo na sonce. Zvečer pa lahko pustite kožo dihati. To je vsa znanost in obljubim vam, da bo to imelo več učinka kot keterokoli drugo agresivno sredstvo za mastno kožo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.