Poškodovana vetrobranska stekla in menjava vinjete

Kadar je potrebno menjati vetrobranska stekla, je treba v naprej pomisliti tudi na to, kako je z nadomestitvijo letne vinjete za slovenske avtoceste. Vinjeta pač ni poceni in gotovo si nihče ne želi, da bi moral kupiti novo.

Pred nekaj meseci se mi je pripetilo, da mi je med vožnjo po cesti z nadvoza padel del ometa, ki je bil ravno prav velik, da je na prednjem steklu avtomobila nastala poškodba. Najprej sem se ustrašil, nato sem si oddahnil, da se mi ni pripetilo kaj hujšega, nato pa sem se predvsem ujezil. Ker sem vedel, da bom moral dati steklo zamenjati ali vsaj popraviti, sem s telefonom fotografiral avto, odpadli kos ometa na steklu in seveda nadvoz, s katerega se je vse skupaj odluščilo in pristalo na avtomobilu. Nezgodo sem tudi prijavil na policijo. Zakaj? Moj avto je sicer kasko zavarovan, vendar nimam ločenega zavarovanja za stekla, kar bi ob popravilu stekla ali celo ob potrebi, da se kupi nova vetrobranska stekla, pomenilo odbitno franšizo. Ker je šlo za prednje steklo, ki je zatemnjeno in ima tudi senzor za dež, pa bi znalo biti to precej srago.

Odločil sem se torej, da plačilo zahtevam od vzdrževalca cest, kajti iz mojih fotografij je bilo več kot jasno, da se omet z nadvoza ni odluščil zgolj tokrat, temveč se je to zgodilo že kar nekajkrat na različnih mestih. Žena je rekla, da mi gotovo ne bodo dali nič, vendar mi je uspelo – verjetno so bile moje slike dovolj zgovorne, da bi si lahko (če bi jih uporabil na sodišču ali bi prišle v javnost,), nakopali precej več škode kot je plačilo vetrobranskega stekla (silux.si).
Steklo sem imel torej možnost zamenjati v celoti, ne da bi moral kar koli plačati ali koristiti svoj kasko, kar je tudi prav – nenazadnje poškodba ni bila moja krivda, temveč je izhajala iz malomarnosti nekoga drugega. A ko je prišel dan, da se zamenja šipa pri podjetju, specializiranem za vetrobranska stekla, sem se znašel v zagati. Kam sem že spravil račun in tisti del vinjete, ki ga ne prilepiš na avto?
Nikakor nisem našel ne enega ne drugega, kar me je precej jezilo, saj nisem nameraval kupiti še ene vinjete. So mi pa na podjetju, ki je menjalo steklo, lepo pripravili vinjeto s stare šipe, da jo lahko pošljem na DARS in zahtevam zamenjavo. A sem iskal in iskal, pa nisem našel nič. In tako mi ni preostalo drugega, kot da se naslednji mesec in pol takrat, kadar moram na avtocesto ali ljubljansko obvoznico, peljem z ženinim avtomobilom, ki je vinjeto imel – svojega pa sem začel spet uporabljati decembra, ko sem že lahko kupil in namestil vinjeto za prihodnje leto.
Nauk zgodbe? Dobiti odškodnino oziroma plačilo od odgovornih »državnih« podjetij ni nemogoče. A rabiš dobre dokaze. Brez dokaza ni ničesar – niti zamenjave vinjete.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.