Otroški avtosedeži za prevoz novorojenčka

otroski avtosedeziOsnovno pravilo, ki velja za starše je: »Nikoli na pot brez ustreznega otroškega avtosedeža«. Nekatere porodnišnice mamice po rojstvu niti ne spustijo domov, če otroka ne odnesejo iz nje v jajčku ali lupinici, natančno pa v otroškem avtosedežu skupine 0+, ki je namenjen prevozu otrok v avtu od rojstva dalje pa tja nekje do 13 kg starosti. Torej, kot ste verjetno že sami razbrali je otroški avtosedež potrebno imeti že ob prvem prevozu otroka domov.

Prevoz v košari?
V zadnjih letih večina proizvajalcev otroške opreme ponuja vsaj en model košare v kateri je ravno tako skladno z EU standardi mogoč prevoz otroka v avtu. V njej se otrok vozi bistveno udobneje kot v jajčku, saj lahko v njej leži. Vendar v košari nikoli ne vozite otroka, če le ta ni homologirana za prevoz otroka v avtu in še posebej ne, če otrok in/ali košara nista ustrezno pritrjena. Velika pomanjkljivost prevoza otroka v košari je samo to, da zavzame bistveno več prostora kot lupinica

Otroški avtosedeži skupine 0+ (od 0-13 kg)
Tako imenovana lupinica je posebej zasnovana za prevoz novorojenčkov. Oblika jajčka razbremeni otrokovo hrbtenico in ga zaščiti med vožnjo. Nekateri otroški avtosedeži skupine 0+ imajo za manjše otroke še poseben vložek, ki novorojenčka še bolje objame in mu nudi dodatno stransko zaščito tako za večje udobje, kot tudi za večjo varnost v primeru trka.

Jajček v modularnem setu?
Otroški avtosedeži 0+ so večinoma priloženi tako imenovanim potovalnim setom (modularnim vozičkom) s katerim pri nakupu dobite vse potrebno za prevoz otroka tako na sprehodu in v avtu od rojstva dalje pa tja nekje do starosti 3 let. Prednost teh setov je med drugim tudi, da je na otroški voziček mogoče enostavno namestiti tudi otroški avtosedež – jajček. To pa je velika prednost, če vam otrok v avtu zaspi v avtosedežu in ga zato ne potrebujete prestavljati iz avtosedeža v voziček, ko prispete na cilj. Tako tudi ne tvegate, da se otrok zbudi ob prestavljanju saj otroški avtosedež enostavno vzamete iz avta in namestite na voziček in nadaljujete pot.

Kaj pa če želim več?
Za vse tiste, ki pa razmišljate malce vnaprej ali pa so vam starši z izkušnjami iskreno svetovali, da je lupinica zelo kmalu premajhna, imate za novorojenčka možnost izbrati otroški avtosedež, ki pokriva skupini 0+ in 1 ali celo skupine 0+,1 in 2. Otroški avtosedeži teh skupin so uporabni dalj časa in imajo tudi vse lastnosti lupinic.
Edina pomanjkljivost teh avtosedežev je to, da so statični in bodo ostali v avtu, ko prispete na cilj. Otroka boste na cilju morali ali prestaviti v voziček ali ga nesti v roki. S tem res izgubite nekaj udobja, a prihranek v vaši denarnici pa tudi ne bo zanemarljiv.

Pot naj bo varna
Ne glede na to za kateri otroški avtosedež se boste odločili je pomembna samo ena stvar. Da se bo otrok v njem tudi vozil!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.