Obudite uspavano ljubezen še danes

Če se v zakonu ali skupnem življenju s partnerjem dolgočasite, so lahko vzrok prevelika pričakovanja. V razmerju ne smete ničesar jemati samoumevno. Vsi vemo, da se je treba o težavah pogovarjati sproti in jih čim prej rešiti, da človek ne sme biti nehvaležen, če ni več tiste prave napetosti ali prijetnega pričakovanja, in da ne bi smeli dopustiti, da partnerstvo teče tako, kot ga usmerja življenje.

Popolna ljubezen nas ne čaka pri planinarjenju v čudoviti naravi niti pri meditaciji na najbolj popolnem tečaju joge, ampak doma, med našimi štirimi stenami, kjer smo ustvarili gnezdo, polno topline, zaupanja in načrtov za lepo prihodnost, ki jih trenutno pogrešamo. Pred nami je pomembna odločitev: opogumiti se moramo in temeljito spremeniti svoj odnos do ljubezni. Ljudje smo se že navadili, da ljubezen zamenjamo s pojmom biti ljubljen. Če nam partner za zajtrk pripravi dišečo kavo in mehko kuhano jajce, če namesto nas pospravi smeti in očisti blatne čevlje, potem znamo govoriti o ljubezni. Iskreno se vprašajmo, ali je to le ljubezen na servirnem pladnju, ki jo v nas prebudijo dejanja drugih.

Resnično ljubiti je vse kaj drugega, pravi ameriški psiholog Martin Seligman, ki je začetnik pozitivne psihologije in raziskuje okoliščine, ki človeka osrečujejo. Ljubezen je mnogo več kot dajanje naklonjenosti v zamenjavo za prednosti, ki jih pričakujemo v razmerju s partnerjem. Ljubeči življenjski sopotniki postanemo, ko občutke ljubezni odkrijemo v sebi, v svoji ustvarjalnosti, čutnosti in lepoti. To so naši viri ljubezni, ki nam morajo biti vedno dostopni. Z njimi se notranje bogatimo in nam omogočajo, da ljubezen podarjamo drugim. Zmotno bi bilo brezbrižno čakati, da nas ljubljeni zasuje z bogastvom tega sveta.

Kako lahko teorijo uresničimo, kažejo naslednji predlogi: sami ali v dvoje lahko damo uspavani ljubezni nove spodbude.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.