Kako zaščititi svoje domače ljubljenčke pred klopi

Klopi so zajedavci, ki prenašajo številne nevarne povzročitelje bolezni: viruse, bakterije, protozoje in rikecije. Pri psih največkrat odkrivamo boreliozo, erlihiozo, anaplazmozo, babeziozo in druge. Naše ljubljence ogrožajo ista vrsta klopa kot ljudi, zato smo ljudje prav tako v nevarnosti.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi pri psih in drugje,so lahko hude, lahko prinesejo trajne posledice ali celo smrt.

Klope uvrščamo med pršice, od ostalih pršic se ločijo predvsem po velikosti in obustnem aparatu, ki je prilagojen za sesanje krvi. Kri sesajo samo samice, samci pa na gostitelju le iščejo samice. Klopi imajo posebej razvito tipalo, s katerim zaznajo tudi najšibkejše toplotne tokove, premike in rahel vonj. Tako odkrijejo primerno žrtev, ko svoj rilec zapičijo v žrtev, sprostijo v svoji slini tudi posebne encime, ki preprečujejo strjevanje krvi.

Pomembno je da morebitno okužbo preprečimo tako, da svoje ljubljenčke pregledamo in klope tudi čim prej odstranimo. Nega mačk in nega psov je vsekakor zelo pomembna.

Na trgu obstaja veliko izdelkov za preventivo proti klopom, med njimi najdemo insekticidne in repelentne ovratnice, elektronske in repelentne obeske, insekticidne in repelentne ampule, različna razpršila ter šampone…

Možno je tudi cepljenje domače živali proti boreliji. Pri psih se največkrat kaže kot povišana telesna temperatura, šepanjem, oteklimi sklepi, povečanimi bezgavkami ter na ješčnostjo, v redkih primerih pa lahko povzroči hudo okvaro ledvic, srčne motnje in vnetje osrednjega živčevja. Tipičen izpuščaj, ki je viden pri ljudeh na mestu ugriza, se pri psih ne razvije.

Klopa ki smo ga našli na živali, odstranimo s posebnimi kleščami ali pinceto, s katerimi ga vrtimo tako, da njegova glavica popusti in ne ostane v koži, če ostane lahko povzroči okužbo. Pomembno je, da klopa odstranimo čim prej, najkasneje v 24 urah od takrat, ko se je ta prisesal na gostitelja, saj klop postane potencialno kužen v 24 do 72 urah, odkar se je prisesal na gostitelja.

Četudi imamo domačega ljubljenčka cepljenega in uporabljamo različna zaščitna sredstva in repelente, moramo psa po vsakem sprehodu v naravo nujno pregledati.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.