Kaj je 5-HTP?

5-HTP oziroma 5-hidroksi triptofan, kot je njegovo strokovno kemijsko ime, je prehransko dopolnilo, ki ga pridobivajo iz afriške rastline z latinskim imenom Griffonia Simplicifolia oziroma iz njenih črnih okroglih semen. Rastlina zraste zelo visoko, do okoli treh metrov ali celo več, sicer pa raste v deževnih gozdovih Zahodne in Srednje Afrike. Njeni plodovi so svetlo zelene barve in v obliki strokov, kakršne poznamo na primer pri našem grahu, le da so malce drugačne oblike. V teh svetlo zelenih strokih se skrivajo semena črne barve, na prvi pogled podobna leči, saj so podobno okrogle in ploščate oblike. Rastlina zato spada med stročnice.

Iz omenjenih semen te zanimive afriške rastline oziroma grma pridobivajo med drugih tudi 5-hidroksi triptofan, snov, ki jo sicer v manjši količini najdemo recimo tudi v bananah in ki jo potrebujemo za nastanek serotonina – slednjemu nekateri pravijo tudi hormon sreče, saj vpliva na občutek zadovoljstva pri človeku ter večjo sproščenost. Bolj sproščeni ljudje so bolj zadovoljni in tudi boljše spijo ter se nasploh lažje spopadajo z vsakdanjimi izzivi.

Prav zaradi tega so semena rastline Griffonia Simplicifolia tako pomembna, saj vsebujejo veliko količino snovi 5-HTP oziroma 5-hidroksi triptofan. Serotonin namreč lahko nastane iz aminokisline L-triptofan, ena od vmesnih produktov, ki je nujen za tvorbo tako imenovanega ‘hormona sreče’ oziroma serotonina, pa je tudi že prej omenjeni 5-hidroksi triptofan. Prav zato se izvleček iz semen te afriške rastline uporablja tudi kot prehransko dopolnilo, ki ga v zadnjem času lahko kupimo tudi pri nas, in sicer v obliki kapsul. Pri tem se ne sme preseči dnevnega odmerka in prehransko dopolnilo jemati v skladu z navodili.

Čeprav se serotonin promovira predvsem kot hormon sreče, pa ima v telesu tudi nekatere druge funkcije: uravnava recimo apetit, pospešuje prebavo, pripomore k hitrejšemu strjevanju krvi in s tem tudi k celjenju ran in podobno.

Leave a Reply