Generične in evropske domene

Ste se kdaj vprašali, katere domene so najbolj zanimive in najbolj uspešne? So boljše tiste, katerih končnice kažejo na lokalno pripadnost našemu trgu, ali se je bolje odločati za evropske domene?

Pravzaprav nekega splošnega pravila ni in odločitev velja vedno prilagoditi tistemu, kar je najbolj ustrezno za posamezno spletno stran. Razen seveda v primeru, da si lahko privoščite nakup več domen in jih nato uporabljate kot parkirane domene, kar pomeni, da so uporabljene zgolj kot nekakšen posrednik in vedno vodijo naprej oziroma poskrbijo za preklop in preusmeritev na tisto spletno stran in domeno, ki jo določite za ciljno. Naš nasvet: Preverite ponudbo Neoserv!

Za kakšne domene se večina odloči?

Če boste imeli slovensko spletno stran, na kateri bodo informacije v slovenskem jeziku in je namenjena slovenskim obiskovalcem, potem je gotovo najboljša izbira končnica .si. Od te velja odstopiti le v primeru, da je ta za ime, ki smo si ga izbrali, že zasedena. Takrat si pomagamo s končnicami .eu, .biz, .info in podobno – in seveda hkrati skrbimo tudi za dobro optimizacijo svoje spletne strani, da bo ta kljub »slabši« končnici domene v slovenskih iskalnikih uvrščena visoko.

Za domeno .si se odločimo tudi takrat, kadar delamo spletno stran za sicer že uveljavljeno svetovno ali evropsko znamko, za katero prevzamemo predstavništvo za naš trg – in takrat dejansko zgolj poskrbimo, da dobi znamka tudi slovensko različico spletne strani.

Za končnico .eu se večinoma odločamo, kadar poslujemo na celotnem evropskem trgu, ter za končnico domene .com, kadar delujemo globalno. Prav tako pride .eu zelo prav raznim zasebnim zavodom in podobno, ki bi radi tudi z domeno pokazali na svojo »formalno« usmerjenost (primerljivo s končnico .gov, ki predstavlja uradne, vladne zadeve).

Ljudje sicer načeloma niso toliko občutljivi na to, kakšna je končnica domene, nekateri pa vendarle. Prav tako so končnice domene pomembne pri uvrščanju v iskalnikih, a tudi ne toliko, da bi povzročale »škodo« – za optimizacijo so namreč pomembni tudi jezik, naslovi, metaopisi in vse ostalo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.