Filtrirni in odsesovalni sistemi za zaščito delavcev

V različnih industrijah se vse pogosteje uporabljajo filtrirni in odsesovalni sistemi. Nekateri so namenjeni zgolj prečiščevanju zraka, drugi pa tudi odstranitvi plinov, dima, prahu in drugih nečistoč. Na voljo so v različnih oblikah in izvedbah. Izbiramo lahko med stenskimi, stropnimi, talnimi ali kanalskimi različicami. Nekateri sistemi so fiksni in imajo gibljive roke, drugi so povsem mobilni. Naročiti je možno tudi veliko sistemov po meri, ki so povsem prilagojeni potrebam podjetij in delavcev. Namen vseh je namreč zaščita delavcev pred škodljivimi dejavniki in poškodbami.

Zakaj ga potrebujete?

V kolikor resnično razmišljate, ali so odsesovalni sistemi, sploh potrebni v vašem podjetju, razmislite o morebitnih posledicah neuporabe. Ne samo, da brez dobrega filtrirnega sistema ne morete zagotoviti varnosti in zaščite delavcev, z neuporabo tvegate njihovo življenje. Prašno okolje je namreč potencialna nevarnost za delovno nesrečo. Vsakodnevna izpostavljenost slabo prezračenem prostoru pa predstavlja zdravstveno tveganje v smislu pljučnic, bronhitisov, kožnih izpuščajev ali celo česa hujšega. Sprotno odsesovanje tudi zmanjšuje možnost požara zaradi nalaganja gorljivih delcev v prostoru. Slednje je posebej pomembno za podjetja, ki se ukvarjajo z varjenjem.

Izboljševanje delovnih pogojev

Poleg izboljšanja delovnih pogojev za boljše zdravje zaposlenih, odsesovalni sistemi pripomorejo k zmanjšanju bolniške odsotnosti delavcev. Posledično izboljšujejo produktivnost in prinašajo večji dobiček, saj ne potrebujete dodatnih zaposlenih za nadomeščanje bolniške odsotnosti drugih. Zmanjšujejo tudi požarno nevarnost in pogostost delovnih nesreč. Kvaliteta zraka na delovnem mestu se znatno izboljša. Naprava namreč sproti odstranjuje pline in prah od vira nastanka, kar pomenu tudi stran od zaposlenih.

Zaščita pred nevarnimi snovmi

Na voljo so tudi dovršeni odsesovalni sistemi za bolj nevarna delovna okolja, kjer je veliko plinov in hlapljivih substanc. Filtrirne naprave imajo lahko tudi protieksplozijsko zaščito, ki prepreči nesreče zaradi eksplozivnih plinov. Veliko podjetij se odloči za filtrirne sisteme po meri, saj tako zagotovijo idealne delovne pogoje za zaposlene. Sistemi imajo visok zračni pretok in so visoko zmogljivi. Tekom uporabe izločajo malo emisij in imajo visoko stopnjo filtriranja. Menjavanje filtrov in vzdrževalna dela so cenovno ugodna in jih lahko izvajajo delavci sami.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.