Cviček

Cvíček je rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja. Gre za edino vino na svetu sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja, poleg toskanskega chiantija. Pot pridelovanja tega dolenjskega vina se je pričela v 19. stoletju.
Grozdja rdeče sorte vsebuje približno 65%, od tega je 40 do 50% žametne črnine oziroma z drugimi besedami žametovke. Te je izjemoma do 60%. 15 do 20% pa je modre frankinje, izjemoma lahko tudi 30%. Preostali delež, torej 35% je grozdje bele sorte. Od tega je 10 do 15% kraljevine, 10% laškega rizlinga, ostalih 15% pa je poljubnih. Največkrat je to rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina, štajerska belina ali pa ranfol. Vino ne vsebuje ostankov nepovretega sladkorja. Vsebuje nizko stopnjo alkohola, približno med 8,5 in 10 % in prijetno kisli, zato je zelo pitno vino in se odlično prilega k vsem jedem.
Pridelujejo ga v Posavju, natančneje v dolenjskem vinorodnem, na nesevernih legah in na nadmorski višini nad 210 metrov. Od leta 2001 je cviček tudi zakonsko zaščiten z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja, zato se vina, ki vsebujejo podobne sestavine, ampak je grozdje zraslo izven tega okoliša, ne smejo imenovati “cviček”. Tako je poleg terana in rebule edino avtohtono slovensko vino. Sama beseda izvira iz hrvaške besede ’cvič’, ki označuje sirotko.
Cviček naj bi imel številne zdravilne učinke, ki jih je priznala tudi uradna medicina. Blagodejno naj bi deloval ob nekaterih boleznih srca in ožilja, težavah pri prebavi, slabokrvnosti, prekomerni teži, holesterolu, sladkorni bolezni, strjevanju krvi in celo preprečevanju rakavih obolenj. Seveda je za to potrebno zmerno uživanje te pijače, kot dodatek ob prehrani.
Če se odločite za nakup cvička, vam svetujemo obisk spletne trgovine www.trgovina.davidovhram.si, kjer izbirate med različnimi proizvajalci, po zelo ugodnih cenah. Poleg tega lahko izbirate tudi med drugo alkoholno pijačo, kot na primer pivom, čokoladnim likerjem, vinom, viskijem, konjakom, tequilo in tako dalje ter brezalkoholno pijačo, kot so raznorazni sokovi, sirupi, čaji, kave in instant napitki.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.