Čemu so namenjeni otroški vozički na treh kolesih

high-treekPri nas je v zadnjem obdobju na ulicah mogoče videti ogromno otroških vozičkov na 3 kolesih oziroma tako imenovanih tro-kolesnikov. A so res boljši od klasičnih otroških vozičkov na 4 kolesih ali pa sploh niso boljši in so le modna muha? Pogledali bomo prednosti in seveda tudi slabosti vsakega tipa.

Vožnja

3-kolesniki se nedvomno peljejo lažje kot 4 kolesniki. Brez težav lahko trdimo, da je razlika zelo občutna. Če bi oba vozička peljali po izredno gladki površini ta razlika ne bi bila tako opazna, ker pa so površine po katerih se mamice sprehajajo z otrokom vse prej kot gladke je razlika v vožnji precejšnja. Pri 4-kolesnih vozičkih na vsako kolo delujejo različne sile in če na prednja vrtljiva kolesa sile delujejo v nasprotnih smereh se prav lahko zgodi, da postane voziček zelo »težak« že na ravnini. Najbolj opazno je to na makadamu s srednje velikimi kamni. Pri tro-kolesnikih pa te možnosti ni kolo lahko nežno poplesuje levo ali desno, a vožnja še vedno ostane enostavna in lahka.

Stabilnost

Tu otroški vozički na treh kolesih padejo na testu. Zato so vozički s tremi kolesi vedno večji, da imajo lahko razdaljo med kolesi večjo in s tem bolj stabilni. Posledično je potrebno tudi bistveno večje in močnejše ogrodje samega vozička. To pa zopet prinese eno negativno lastnost, to je težo. Ker pa na velikem ogrodju nikakor ne bi dobro izgledala kakšna majhna kolesca imajo vsi pravi trokolesniki velika kolesa. Iz vsega naštetega je povsem jasno, da so otroški vozički na 3 kolesih večji in težji od svojih vrstnikov na 4 kolesih.

Teža in zlaganje

Otroški vozički na 3 kolesih so, kot smo že navedli, zaradi velikosti praviloma vedno težji od klasičnih vozičkov. Razlika je lahko tudi 50 ali več odstotkov. Čeprav se razlika v teži, ki jo vidite v katalogih ali na spletnih straneh ne zdi pretirana bodite prepričani, da bo razlika zelo občutna v vaših rokah.

Otroških vozičkov na 3 kolesih se zaradi same konstrukcije ne da zložiti na majhno. Enostavno ne gre. Tudi če imate velik prtljažnik vam bo voziček zasedel bistveni del le tega. Prav tako ga ni ravno enostavno dajati v in iz prtljažnika, še posebej ne za mlade mamice.

Zaključek

Če imate doma dovolj prostora, niste veliko na poti z avtom in vozite otroka po neutrjenih površinah in makadamu potem je voziček na 3 kolesih idealen za vas. Ko bosta skupaj z otrokom spoznavala naravo okoli doma bosta oba uživala. Če pa ste mobilni, veliko na poti, se gibljete po urbanih naseljih in dnevno skačete naokoli z avtom, potem nikar ne kupite tako velikega vozička ali pa že takoj kupite manjšo marelo, ki vas bo spremljala vsepovsod.

Če ste imeli občutek, da vas želimo prepričati, da otroški vozički na 3 kolesih niso v redu se motite. Nasprotno, vozički se pri uporabi obnesejo več kot odlično, težko je le življenje z njimi. To pa lahko enostavno polepšate z drugim vozičkom. Tako kot pri avtu je super imeti velikega, varnega, a nuja je imeti tudi enega majhnega za vsak, dan s katerim lahko skočiš vsepovsod. Enako je pri otroškem vozičku.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.